Brute verstoring na 45 jaar wonen in Antillenflat

Van veraf zie je de grote kranen al staan. Bij de Antillenflat in Leeuwarden bungelden dinsdag grote containers die gebruikt werden bij verhuizen van de spullen die liggen in de flat waarvan vorige week maandag een deel van de galerij naar beneden kwam. Ik besloot er een kijkje te nemen.

Steeds gaat er een klein bakje met twee mensen erin de lucht in om bij een huis te komen. Ze gaan het huis binnen, stoppen de gehele inboedel van het huis in dozen en schuiven het in de grote container die hoog in de lucht voor de voordeur hangt. Dit lijkt heel simpel, maar dat is het niet altijd.

De omgeving was goed afgezet met hekken met daarbij enkele beveiligers. Die beveiligers droegen portofoons bij zich waar soms leuke teksten uit kwamen. ,,Uuh, Adina, we hebben geloof ik de verkeerde sleutel mee; deze draait precies de verkeerde kant om.” De twee heren boven in het bakje konden dus weer naar beneden om de juiste sleutel te halen.

Even later komt er een ouders echtpaar aanlopen. Ze kijken lang naar het bijzondere schouwspel zonder enig woord te spreken. Ik vraag hun of ze ook in de flat woonden. Dat deden ze. Aan de rechterkant van de liftkoker op de vijfde etage vonden ze al meer dan 45 jaar, zo lang als de flat bestaat, hun thuis.

,,Ineens hoorden we een klap en wat gerommel; alsof je een flessenband omgooit. Daarna zijn we snel naar buiten gerend en kwamen we tot de ontdekking dat er een heel stuk galerij naar beneden gekomen is. Dan sta je toch wel even beduusd te kijken.”

Ondertussen gaat het verhuizen gewoon door. Als de hele inboedel in die container moet gaat daar natuurlijk enige tijd in zitten. Ik vraag me af wat die twee personen daar in dat huis precies allemaal uitvreten.  Wie weet heeft de desbetreffende bewoner nog een verschrikkelijk goeie film in de dvd-speler zitten. Zakkie chips erbij; pils staat ook vast nog koud in de koelkast.

Naar de oorzaak van het voorval wordt nog volop onderzoek naar gedaan. De bewoonster weet ook niet wat het zou kunnen zijn. ,,Een jaar of acht geleden is er nieuwe liftkoker gemaakt. De oude hebben ze om laten vallen naar de kant waar nu de galerij van naar beneden is gekomen. Die reden zou tot de mogelijkheden behoren.”

Of de flat wordt afgebroken of gerenoveerd zal worden blijft nog even onduidelijk. ,,We hebben nu tijdelijk een ander huisje. We hopen dat ons spul kan blijven staan en we alsnog terug kunnen keren naar ons vertrouwde stekje.”

V.

Reageer

Get Adobe Flash player