Zweten op grote hoogte in Jouster sauna

Dit artikel is gepubliceerd in de Leeuwarder Courant van dinsdag 21 februari.

JOURE – Saunabedrijf De Woudfennen in Joure heeft een uitschuifbare saunacabine die 12 meter de lucht in kan.

De uitschuifcabine is uit nood geboren, vertelt eigenaar Doeke Brouwer. Wellness en Beauty Sauna de Woudfennen wilde eigenlijk een hoge reclamezuil zodat het bedrijf, waar ook een hotel bij gekomen is, goed opvalt voor het snelwegverkeer van de naastgelegen A7. Maar dat mocht niet. Dan de hele sauna maar de lucht in, dacht Brouwer.

Hij verzon een saunacabine, met onderop reclame, die tot 12 meter de lucht in gaat. ,,Zo heb ik én reclame, én een nieuwe attractie.” De cabine staat op een stalen constructie van 25 ton die met negen palen tot wel 20 meter diep in de grond zit. De lift in combinatie met de sauna is goedgekeurd door het Liftinstituut en certificatie- en inspectie-instelling TUV.

Brouwer weet nog niet of hij een vergunning nodig heeft voor het speciale bouwwerk. De gemeente Skarsterlân heeft nog niet gereageerd. Sinds de Kerstdagen staat de cabine, met een gewicht van 8 ton, op het terrein. In de sauna kunnen twintig personen zitten. Vier keer per dag gaat de cabine de lucht in.

Mensen uit het hele lang komen naar Joure om in de bijzondere sauna te stappen, zegt Brouwer. ,,De mensen vinden het prachtig.” Toch zijn er sommigen die niet mee omhoog durven. ,,Want je kunt er natuurlijk niet zomaar uit.”

Gevaarlijk is het niet, volgens Brouwer. De hefinstallatie is uitvoerig getest. Door middel van een windmeter wordt bepaald hoe hoog de cabine mag stijgen. In geval van nood is de cabine met een druk op de knop binnen veertig seconden weer op de grond.

Reageer

Get Adobe Flash player