Winterweer scheelt Thialf veel inkomsten

Dit artikel is gepubliceerd in de Leeuwarder Courant van zaterdag 18 februari.

HEERENVEEN – IJstadion Thialf beleeft een slechte winter. Door het natuurijs bleven de schaatsers bij Thialf weg.

Ontvangt de ijshal normaal gesproken vierduizend schaatsers per week, nu waren dat er zevenhonderd. ,,Op enkele dagen waren het er maar tien”, vertelt directeur Jarco Nieweg.

Door de vorst liep de schaatsbaan in Heerenveen de afgelopen twee weken €20.000 mis aan toegangskaarten en horecaverkoop. Of de bezoekersaantallen bijtrekken nu het weer dooit, weet Nieweg niet zo zeker. Volgens hem zijn de mensen uitgeschaatst en gaan de schaatsen weer in het vet.

,,Normaal is er in de krokusvakantie sprake van een stijgende lijn, maar de vorstperiode zit nu zo dicht tegen de vakantie aan, dat het wel eens tegen kan vallen.” Daarbij komt dat een gedeelte van de vakantie er niet geschaatst kan worden in verband met World Cupwedstrijden.

Behalve verliezers zijn er ook winnaars van de voorbije schaatsperiode. IJsclub Koudum verwelkomde de afgelopen weken ruim dertig nieuwe leden. Ook leverde de eerste toertocht sinds vijftien jaar, de Lytse Súdwesthoekertocht, van afgelopen zaterdag een hoop geld op. ,,We hopen op zo’n €2000”, vertelt Domien Flapper, voorzitter van de ijsclub.

Dit geld kan de club goed gebruiken. ,,Ons clubhuis is sterk verouderd en aan vervanging toe. Dit zou een mooie bestemming zijn.”

Ook schaatsfabrikant Zandstra uit Joure heeft de afgelopen periode goed verdient. ,,De populaire modellen zijn zo goed als uitverkocht”, zegt directeur Wouter Zandstra. ,,Vooral de noren gingen hard vanwege alle toertochten.”

De omzet is ongeveer gelijk aan die van 2008. ,, Dat was echt een topjaar, omdat het daarvoor twaalf jaar niet stevig gevroren had. Je zag toen een inhaalslag.” De voorrad van de fabriek is nu zo goed als op. Populaire modellen en maten zijn niet meer verkrijgbaar. ,,Wij hebben de komende twee jaar weer genoeg werk met het aanvullen van de voorraad”, zegt Zandstra.

,,Deze weken spraken we hier dan ook niet over de crisis. Daar hebben we sowieso niet zoveel last van”, zegt Zandstra met een lach. ,,In de schaatshandel gaat het niet om conjectuur maar om temperatuur.”

Reageer

Get Adobe Flash player