Run op pucks en sticks

Dit artikel is gepubliceerd in de Leeuwarder Courant van zaterdag 11 februari.

IJshockey is in trek bij de jeugd. Ook sportwinkels merken een toenemende belangstelling, vooral in en rond Heerenveen.

Vincent Schutte

Winters met natuurijs zijn goud waard voor de ijshockeysport in Nederland. Als het goed vriest, ligt de ijshockeybaan voor de deur.

Op de ijsbaan van Oudeschoot gaven deze week de broers Jason en Jamie Visser van de Friesland Flyers een ijshockeyclinic aan kinderen van alle leeftijden. Ze speelden ijshockey samen met de kinderen en gaven ondertussen aanwijzingen en tips.

Jelle Sijtsema (10) uit Nijelamer ijshockeyt een jaar bij de jeugd van de Friesland Flyers en schaatst als een speer over de schaatsbaan aan de Marktweg. Hij verovert de puck en komt hard knerpend tot stilstand. Een aantal keren gaat hij een duel aan met een van de Flyers en is ze soms zelfs te slim af.

Waarom hij ijshockeyt? ,,Vroeger schaatste ik op noren rondjes over de sloten. Dat vond ik saai worden en via mijn vader en broer kwam ik in aanraking met ijshockey.”

Harm Woortmeijer, voorzitter van de jeugd van de Friesland Flyers, herkent dat beeld. ,,Na een paar rondjes schaatsen zijn de kinderen het zat en missen ze het spelelement. Kinderen willen actie en sport in teamverband. Die dynamiek biedt ijshockey, in tegenstelling tot het langebaanschaatsen, wel.”

Anne de Leeuw van Intersport de Leeuw uit Heerenveen deed goede zaken. Hij verkocht in twee weken tijd bijna 700 pucks en 340 hockeysticks. ,,Elk jaar als er geschaatst kan worden, zijn er weer meer kinderen die met schaatsen, pucks en sticks de deur uit gaan.” Sport2000 in Leeuwarden verkocht in dezelfde periode ongeveer 540 paar ijshockeyschaatsen.

Zodra het goed vriest, veranderen de sloten in ijshockeyveldjes. Op de Heeresloot tussen de Herenwal en de Fok in Heerenveen spelen zeven jongens een potje tegen elkaar. Ze wonen in de buurt en staan, zodra ze vrij zijn van school, meteen op het ijs. Ze maken goaltjes met schoenen als doelpalen en iedereen neemt een puck mee. ,,Voor het geval er een kwijt raakt”, vertelt Stef Zuurman (12) uit Heerenveen.

Het gaat er hard aan toe en er wordt gestréden om de puck. ,,Je kunt zo lekker beuken”, zegt Stef lachend. En als er iemand voorbij schaatst die er niets mee te maken heeft, wordt er vakkundig omheen geschaatst.

De populariteit kan de Friesland Flyers goed gebruiken. De Nederlandse IJshockeybond (NIJB) stimuleert het opstellen van spelers van eigen bodem om zo een eerlijke competitie te creëren. Een goed jeugdbeleid is daarom vereist. ,,We organiseren jaarlijks activiteiten zoals clinics en schaatsmiddagen om jeugdleden te werven. We zijn blij dat het natuurijs van de afgelopen jaren daaraan meewerkt.”

In Oudeschoot maakt Jelle Sijtsema een paar mooie doelpunten. Jason Visser lijkt onder de indruk. ,,Nice goal, mate!”, roept hij, en geeft Jelle  een high-five. Deze glundert.

Reageer

Get Adobe Flash player