Kruiend ijs komt met donderend geraas

Dit artikel is gepubliceerd in de Leeuwarder Courant van donderdag 16 februari.

HINDELOOPEN – Grote ijsbergen van ruim 6 meter zijn met donderend geraas op de kust van Hindeloopen geschoven.

Door het dooien en de westenwind is het ijs van het IJsselmeer in beweging gekomen. Jos de Kimpe (53) uit Hindeloopen zag en hoorde het gebeuren.

Na een avond schaken in café de Brabander aan de Nieuwe Weide liet hij woensdagnacht rond één uur zijn hond Quint uit. Opeens hoorde hij een hevig kabaal. ,,Het geluid was te vergelijken met een laagvliegende helikopter”, vertelt De Kimpe.

Toen hij de dijk opliep om te kijken wat er gebeurde, geloofde hij zijn ogen niet. ,,Grote platen ijs schoven over elkaar heen en binnen twintig minuten lagen er ijsbergen van wel zes meter hoog.”

Woensdagmorgen stond hij vroeg op om het winterse plaatje vast te leggen. Net als tientallen andere mensen, die over het hekje aan de Dijkweg klommen. Ze maakten foto’s, liepen over de brokken ijs en probeerden hun paraplu in bedwang te houden die door de wind alle kanten uit woei.

Tonny Renes uit Koudum neemt een afstandje van de berg en maakt een foto van haar man Ton. Ze zijn al bij Stavoren en Molkwerum geweest voor het kruiende ijs, maar daar ligt nagenoeg niks. ,,Bij Laaksum hoor je het een beetje kraken, maar niet meer dan dat”, vertelt Tonny.

Volgens De Kimpe zijn de ijsbergen een mooie goedmaker voor de Elfstedentocht die niet doorging. Dit levert de komende weken veel extra publiek op voor Hindeloopen, denkt hij.

Quint, zijn Jack Russel is er niet zo blij mee. Hij liep met de staart tussen de benen naar huis en kon niet meer slapen.”

Reageer

Get Adobe Flash player