Folkloristische dans wil op erfgoedlijst

Dit artikel is gepubliceerd in de Leeuwarder Courant van donderdag 12 januari 2012.

HOLLUM – De Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland (FFGN) wil de folkloristische dans op de immateriële erfgoedlijst van Unseco.

Met een plaats op de erfgoedlijst hoop de federatie dat mensen het belang van de geschiedenis van het volksdansen erkennen. Het gaat namelijk niet goed met de folkloristische dans.

De interesse neemt af. De dans lijdt aan een stoffig image en jongeren bestempelen het als oubollig. Het gevolg is een stevige vergrijzing. Watze Steensma, voorzitter van district Noord van de FFGN in Nederland, heeft hier wel een verklaring voor. ,,Er groeit nu een generatie op die niets van de folkloristische levensstijl heeft meegemaakt. Daardoor verwatert het gevoel erbij stukje bij beetje en is het niet meer modern.”

Tegenwoordig moeten de dansers overal waar ze optreden uitleggen wat ze doen en wat de kleding betekent die ze dragen. ,,Dat was vroeger wel anders.”

Zo’n zeventig dansgroepen zijn aangesloten bij de FFGN. Daarvan komen er negen uit Friesland, zoals de Ljouwerter Skotsploech en Aald Hielpen. Het aantal dansgroepen is door de jaren geen aardig gelijk gebleven, het aantal leden daalt echter gestaag. Bij sommige groepen is er een terugloop van 15 tot 20 procent.

De gemiddelde leeftijd van de dansers stijgt daarentegen flink. Enkele jaren geleden probeerde de federatie dertigers en veertigers te werven. Dit bleek een moeilijke opgave. Nu ligt de leeftijd rond de vijftig en Steensma verwacht dat deze stijgende lijn doorzet.

Woensdag vierde dansgroep De Amelanders haar vijftigjarig bestaan met een expositie in het cultuur-historisch museum Sorgdrager in Hollum. Steensma sprak bij de opening van de jubileumexpositie over de onzekere toekomst.

Op de vraag of De Amelanders het eeuwfeest zullen halen, reageert Steensma hoopvol. ,,De mensen die al lid zijn van de dansgroepen kunnen vaak dansen tot ongeveer hun 75ste. De groepen zijn dus lang gegarandeerd van leden.”

Daarnaast organiseert de federatie evenementen om zich aan de mensen te presenteren. Pop 28 januari is bijvoorbeeld ‘Dûns op ‘e kop’, een dansdag in de Leeuwarder schouwburg De Harmonie, waarbij verschillende dansen worden gepresenteerd. ,,Op die manier proberen we ons in de kijker te spelen. “

Later dit jaar viert Aald Hielpen haar honderdjarig bestaan. Steensma: ,,Genoeg moois om naar uit te kijken.”

Reageer

Get Adobe Flash player