Dragers Gauw vieren eeuwfeest met toneel.

Dit artikel is gepubliceerd in de Leeuwarder Courant van vrijdag 20 januari 2012.

Gauw – De vereniging Draagt Elkanders Lasten (DEL) vier dit weekeinde haar honderdjarig bestaan met een toneelstuk.

De kistdragers van DEL Gauw hadden in de jaren vijftig geen zin in lange rouwceremonies. Ze stelden voor om de teraardebestelling voor de dienst te doen. ,,Op deze manier waren de dragers vroeg vrij en kon de dienst zonder hen beginnen. Dit voorstel is goedgekeurd en zelfs een aantal keer uitgevoerd”, vertelt bestuurslid Hannie Bakker.

De notulenboeken en gesprekken met mensen uit het dorp leverden genoeg stof op voor het toneelstuk ‘It lêste himd hat gjun bûsen’, dat gaat over het reilen en zijlen van de begrafenisvereniging uit Gauw. Eerst Gauwster Roeli Walraven gevraagd een eenakter te schrijven. Dit stuk werd echter zo lang, dat besloten werd er een toneeluitvoering van te maken.

Het schouwspel wordt driemaal opgevoerd door 28 spelers uit Gauw en daarbuiten in dorpshuis ‘Us Gebou’. Al sinds september wordt er druk gerepeteerd voor het schouwspel.

Op drie locaties in het dorp is een grote informatiemarktplaats over wat er komt kijken bij een uitvaart. Zo wordt onder andere laten zien hoe een grafsteen gemaakt wordt, welke verschillende soorten kisten er zijn en welke muziek gebruik wordt.

Dat Draagt Elkanders Lasten de honderd haalt is voor een dergelijke vereniging niet erg bijzonder. De manier van vieren echter wel. ,,Andere verenigingen eten alleen gebakje tijdens de ledenvergadering”, weet Bakker. Volgens haar is de manier van vieren tekenend voor DEL Gauw.

,,Het is een vereniging met een los karakter. We zijn ons er van bewust dat we met serieuze zaken bezig zijn. Tegelijkertijd is de sfeer goed en is er een goeie dosis humor aanwezig.

De activiteiten zijn tevens bedoelt om het dorp bewust te maken van het nut van hun lidmaatschap. ,,Mensen worden steeds vaker lid van landelijke verenigingen. Die hebben natuurlijk geld om via reclame-uitingen hun diensten onder de aandacht te brengen. Wij hebben ons dorp nodig, anders kunnen we over 25 jaar ons bestaan niet meer vieren.”

Reageer

Get Adobe Flash player