Digitale sterrenhemel voor prins Friso

Dit artikel is gepubliceerd in de Leeuwarder Courant van woensdag 29 februari.

Gerard van Beijeren (31) uit Sneek schrok van het slechte nieuws over prins Friso. Hij maakte voor hem een digitale ‘Sterrenhemel’.

Iedere steunbetuiging die word geplaatst op steunfriso.nl verandert in een ster. Wanneer je daar met je muis overheen gaat, komt het bericht tevoorschijn.

Aanvankelijk had Van Beijeren een ander doel voor ogen met de sterren. ,,Ik had het concept al een tijdje liggen onder de naam ‘one milion candles’. Dat was bedoeld als tegenhanger van websites als Geenstijl en Fok, waar vaan zonder nuance grove berichten worden geschreven.”

Hij zette de site ook op, maar deed er daarna niets meer mee. Toen hij hoorde over de slechte prognose van de comateuze prins, zag hij een nieuwe mogelijkheid voor zijn sterrenhemel. Hij was op zoek gegaan naar websites waar hij zijn steun kon betuigen, maar dat leverde alleen de website zeelandsteuntprinsfriso.nl. ,,Ik woon niet in Zeeland, dus bedacht ik een algemeen steunpunt.”

Van Beijeren, die een eigen webdesign- en ontwikkelingsbedrijf heeft, vroeg een domeinnaam aan en ruim vier uur na de persconferentie van Friso’s artsen van afgelopen vrijdag was de website in de lucht. Afgelopen weekend trok de sterrenhemel 1200 bezoekers. Er werden 75 berichten geplaatst.

De Sneker hoop dat zijn website mensen een plek geeft waar ze ,,hun gevoel van rouw” kunnen delen, maar hij wordt ook gedreven door zijn voor het koningshuis. ,,Ik kan wel zeggen dat ik koningsgezind ben. Het koningshuis is een visitekaartje voor Nederland en daar ben ik trots op.”

In principe blijft de website online zolang de slechte situatie van de prins aanhoudt, zegt Van Beijeren. Hij overweegt contact te zoeken met de Rijksvoorlichtingsdienst om de Koningklijke familie de steunbetuigingen aan te bieden. ,,Misschien kan ik de grote sterrenhemel met berichten uitprinten op een poster.”

Reageer

Get Adobe Flash player