Kroning

Dit artikel is gepubliceerd in het clubblad van Advendo Korpsen Sneek de ‘Fortissimo’ van februari 2011.

Gebit voor de kroningZeven jaar geleden leerde ik je kennen. Met veel bombarie kwam je in mijn leven. Na een periode van pijn en verdriet vulde jij een lege plek op. Al die jaren ben je me trouw geweest. En wat hebben we veel meegemaakt.

Maarliefst drie jaar moest je gecorrigeerd worden. De vrienden om je heen werden dit ook en samen werden jullie eén. Door de jaren heen lieten sommige vrienden je in de steek; ze verdwenen voor een gedeelte uit je leven. Daar kwamen dan altijd nieuwe voor terug, maar het was niet het zelfde. Maar jij liet je niet kisten. Nooit niet; jij zette altijd overal je tanden in.

Maar aan alles komt een eind, zo ook aan ons samenzijn. Na zeven jaar trouwe dienst moest ik afgelopen maand afscheid van jou nemen. Met mijn ogen dichtgeknepen keek ik in het felle licht dat boven de tandartsstoel hing. Daar werd mijn stifttand verwijdert. Deze kreeg ik na een harde val van de grote, glibberige glijbaan op het terrein van kampeerboerderij Wouda tijdens het instructieweekend van de Advendo C-groep, ruim zeven jaar geleden. Op zondag stootte ik hard met mijn gebit op de rand van de glijbaan en brak hierbij mijn voortand. De C-groep ging naar het bos. Ik ging naar de tandarts. Daar werd mij een nieuwe tand aangemeten.

Nu, ruim zeven jaar later, is mijn stifttand vervangen door een kroon. Een grappige ervaring, trouwens. Bij een tandspecialist werd van te voren de kleur bepaald en de tand gemaakt. Ik probeerde nog: ,,Doe maar zwart-wit”. Meneer de specialist raadde het me af. Een week later werd hij door de tandarts geplaatst. Allereerst werd de stifttand verwijderd. Ik kon het natuurlijk laten om éven met m’n tong te voelen hoe groot het gat in mijn bovenste rij tanden was. Gapend.

Na mijn kroning is mijn gebit verrijkt met een mooie, witte, iets te grote, nieuwe tand. En dat allemaal dankzij het glibberige speeltoestel in Appelscha. Gelukkig overnachten we komend instructieweekend ergens anders. Blijft mijn gebit bespaard.

V.

Reageer

Get Adobe Flash player