Kees is de nieuwe echte Sint

De goedheiligman stopt ermee. Althans, de acteur van de beste man uit Spanje. Bram van der Vlugt schreef het boek 25 jaar lang vol als ‘raadsman van Sinterklaas’ zoals hij dat zelf altijd noemde en mag het nu houden van de kindervriend. Dat werd zaterdagavond bekend in een ingelast Sinterklaasjournaal. Stefan de Walle, bekend van zijn rol als Kees in Flodder, zal een nieuw boek aanleggen.

Van der Vlugt nam in 1986 de taak als sinterklaas over van Adrie van Oorschot. Hij was de jongere broer van de bekende uitgever Geert van Oorschot en presenteerde een aantal televisie programma’s. Zo werd hij bekend met ‘Hokus pokus, dat kan ik ook’; een programma bij de KRO waarbij Van Oorschot goocheltrucs uitlegde. Van 1965 tot en met 1985 speelde hij Sinterklaas. In ’85 voer hij voor het laatst met pakjesboot twaalf die dat jaar aankwam in Heusden. Later zou blijken dat Van Oorschot niet goed met Aart Staartjes –die toen der tijd de intocht presenteerde- op kon schieten. Dit was echter niet de enige reden voor Adrie om te stoppen; hij werd oud (65) en kon niet meer op het paard komen zonder een speciaal gebouwde verhoging.

Een jaar later, tijdens de intocht in Zutphen, stond de toen 52-jarige Van der Vlugt wuivend op het dek. De acteur, theatermaker en vader van presentatrice Marijne van der Vlugt maakte met zijn lieve uitstraling en zachte doch zware stem meteen een goede indruk als goedheiligman. De kinderen hingen aan z’n lippen en Bram genoot daarvan.

Van der Vlugt kende een hele andere tijd als Sinterklaas dan Adrie van Oorschot die kende. De opkomst van de media zorgde voor een drukke agenda bij eerstgenoemde. Hij kwam talloze keren op bezoek bij televisieshows van Paul de Leeuw en Jochem van Gelder en bij programma’s als Ik Hou Van Holland. Daar stond hij bekend om zijn scherpe, ironische opmerkingen die hij maakte. Om te laten zien dat een oude, stoffige man zich niet oud en stoffig hoeft te gedragen.

Naast zijn bezoekjes speelde hij ook rollen in Sinterklaasgerelateerde programma’s en films als het Sinterklaasjournaal, ONTBIJTPIET!, De club van sinterklaas en zelfs Goede Tijden Slechte Tijden werd niet stilletjes voorbij gereden. De kindervriend kwam echter nooit op bezoek bij de familie Flodder; de aso-familie die het leven van hun buren en vele anderen zuur maakte.

Uit die serie komt wel de nieuwe Sint. Stefan de Walle, die vooral bekendheid geniet door zijn rol als de knullige Kees in Flodder, neemt de taak als goedheiligman over. De Hagenaar werd in 1965 geboren als zoon van twee beeldende kunstenaars.  Hij studeerde aan de Arnhemse toneelschool en behaalde in ’89 zijn diploma.

Naast zijn rol in de Flodder speelde hij ook enkele rollen in Baantjer,  Costa, Keyzer & De Boer Advocaten en Gooische vrouwen. Sinds 2001 is hij verbonden met het Nationale Toneel waarmee hij onder andere samen met Bram van der Vlugt in 2009 de publieksprijs won voor de reprise van het toneelstuk Kopenhagen.

Adrie van Oorschot vertolkte zijn rol als Sinterklaas op een manier dat niemand er aan twijfelde dat hij de ‘enige echte’ sint was. Het was dan ook even schrikken dat hij vervangen moest worden. Daar denk je niet aan. Sinterklaas is voor altijd. Sinterklaas is Sinterklaas. Nu, 25 jaar later, overheerst datzelfde gevoel. Bram van der Vlugt is de enige echte en die moet vervangen worden. Maar wie denkt dat door dit gewissel de romantiek verdwijnt en het Sinterklaasfeest als leugen bestempeld kan worden komt volgens oud-Sinterklaas van Oorschot bedrogen uit. ,,Een mooi sprookje kan nooit een leugen zijn!”

Vincent Schutte

  1. Hee vincent,

    Leuk onderwerp. Leest prima. De derde zin vind ik wat lang. Je zou het woordje ‘altijd’ weg kunnen laten.

    Goed einde. Conclusie en invalshoek voor mij wel duidelijk.

Reageer

Get Adobe Flash player