Japanse legpuzzel

Katten zonder ogen, aangereden honden en ter plette gevlogen vogels; alles halen ze op en verzorgen ze met veel liefde. En humor. De dierenambulance Leeuwarden is vierentwintig uur per dag bereikbaar om je zieke of dode dier op te halen.

Woensdag reed ik een dag mee op ‘ambu 1’ om een fotoreportage te maken. We praatten over de meest ranzige taferelen en dankbare momenten. Over een door zuur aangevreten kat ,,waar het vel als kip van het bot viel” en over vogels die na weken behandeling weer konden vliegen.

Ook gingen we achter een zwaan aan. Twee vrouwen op skeelers hadden in een weiland in Mantgum een zwaan zien zitten die moeite had met bewegen en zichzelf herhaaldelijk in haar linker vleugel pikte. Gewapend met waterpak en vangnet gingen ze haar, laat ik haar Henni noemen, te lijf.

Na drie kwartier zat het beest achter in de auto. Met kapotte vleugel. De verzorgers voor in de auto. Met lelijke brandnetelwonden.

We reden naar de dierenarts in Leeuwarden om de inmiddels in shock geraakte Henni te laten onderzoeken. Het bot in haar linkervleugel bleek helemaal door; het holle bot stak zo ver uit dat je het vast kon pakken. Einde verhaal.

De dierenarts pakte een doorzichtig potje met een roze goedje. ,,Slaapmiddel”, vertelde ze me. ,,Een overdosis van dit spul kan het hartje niet aan.” Maar liefst drie flinke shots kreeg de zwaan voor haar kiezen.

De halfronde kronkel die haar nek vormde, veranderde in een slappe tuinslang. De ogen draaide. Het kopje bungelde. Henni was niet meer.

Ik was oprecht een beetje aangedaan. In de in totaal anderhalf uur had ik het beest een beetje leren kennen. Van opstandige draak naar mak schaap. Van boos naar ontroostbaar. Kwetsbaar. Met de camera achter m’n rug keek ik stilletjes naar het tafereel.

De chauffeur van de ambulance pakte het zware dier van de tafel en legde Henni achter in de ambulance. Hij startte de wagen en reed terug naar de thuisbasis, waar het dier in de vrieskist mag wachten op de vuilstort.

Ik keek beteuterd. De chauffeur niet. ,,Ik zag meteen al dat ze het niet zou redden; die vleugel was een grote Japanse legpuzzel.”

V.

Reageer

Get Adobe Flash player