Buienradar

Begin mei voelden we het eigenlijk al aankomen: dit wordt een rotzomer. De voorzomer, zoals dat zo mooi heet, was namelijk veel te mooi. In de meivakantie bivakkeerden we op het strand en smeerden we onze tere huidjes in met liters Kruidvat-factor acht. Het was te mooi om waar te zijn. Het kan niet. En al helemaal niet in Nederland.

En waar we bang voor waren, kwam ook uit. De hele zomer, op een aantal uitzonderingen na, was het grijs, nat en koud. Út Sneek werd afgelast wegens hevige regenval. De Sneekweek is compleet in het water gevallen; de zeilboten zetten bijna koers over de Oosterdijk en ook Swinging Sneek moest het ontgelden. Nu vind ik het slechte weer nog niet eens het ergste. Maar van de tientallen weermannen en vrouwen die er dan opstaan ontstaat er bij mij een koudefront.

Sinds enkele jaren is zo’n beetje iedereen in bezit van een smartphone. Niet om te bellen natuurlijk, maar voor Twitter, Facebook en Buienradar. Bij ieder feestje, gelegenheid of uitje staat daarom iedereen met dat touchscreen in z’n poten te denken dat hij Helga van Leur en zij Peter Timofeeff is.

Dat de gegevens van buienradar niet altijd even goed te vertrouwen zijn, bleek afgelopen Sneekweek.

Van enkele mensen hoorde ik dat ze op de zaterdag maar thuis zijn gebleven. Het weer was op het begin van de avond niet om naar huis te schrijven en buienradar gaf aan dat de bak zure appels nog zeker tot twee uur in de nacht niet leeg zou raken. Op het scherm van vele iPhones dreef een donkerblauwe vlek over ons land richting het Noorden. Deze beweging gaat niet vloeiend, maar met kleine schokjes die elk vijf minuten voorstellen. Uiteindelijk hielden de wolken het rond de klok van elf uur voor gezien en werd het een gezellige avond. Wat bleek nou?

De supercel, een woord waar ons land sinds de gebeurtenissen op Pukkelpop zwanger van is, die ons beloofd werd zag geen heil meer in Nederland en sloeg linksaf de Noordzee op. In schokjes van vijf minuten weliswaar. Ook buienradar heeft haken en ogen dus. Of hebben we soms mensen nodig die het gedrag voorspellen van buienradar?

Het is jammer dat we door de opkomst van de smartphone niets meer aan het toeval over kunnen laten. Over prangende vragen kan niet meer gediscussieerd worden, niets wordt meer aan de verbeelding over gelaten en ook het weer verliezen we geen moment uit het oog. De smartphone heeft namelijk het antwoord op al onze vragen. We denken dat we alles kunnen met zo’n apparaatje, maar het tegendeel is waar.

Geef daarom Piet Paulusma en consorten hun hogedrukgebied terug en laat je niet beïnvloeden door een plaatselijk buitje.

Oant moarn,

V.

  1. Onderweg naar een bruiloft in Enkhuizen, op de afsluitdijk even auto aan de kant en buiten in de volle zon je weblog gelezen. En weet je, ik vroeg net iemand uit Aruba of hij wel eens van buienradar had gehoord, zijn reactie: wat zijn buien!! Laten we hopen dat wij ooit buienradar niet meer nodig hebben:-)

  2. Buienradar is ook maar een aanduiding. Niet alles wat er overheen komt valt ook daadwerkelijk neer natuurlijk.

Reageer

Get Adobe Flash player